петък, 26 юли 2013 г.

ПИЛИ ПИПИРУДА

Публикувано на: Вто Сеп 20, 2011 12:09


Запичъти пилиту сред картофкити и бирътъ във фурнътъ
в те тая красотнъ позъ:



Последнити десит минути наръсвати хубъвичку с пипируден прашец от:

едро натрошен пармизан,
разбъркан с няколко скилидки настърган чесън
+ зехтин,
+ половин връзка копър,
+ лъжичка къри

и запичати.

NEXT

Едно и също коренно различно ястие



Замесвам тесто от две яйца в бяло брашно:оризово брашно 3:1, щипка сода, сол, вода, ръсвам обилно зехтин и меся.
После оставям глутена в тестото да се попротегне едно хубавичко, което значи поне час настрани.

В това време си приготвям задушена ОБЩА плънка от най-различни вкусоти...

После разточвам тестото тъничко.
С чашки оформям три вида по големини кръгове – според формичките.
Поставям всяко кръгче според формичката, в средата позиционирам пълнежа, по края намазвам с жълтък и запечатвам с пресичката.
Пресовам три големини „пелмени”.



Най-големите пека на фурна.
Средните пържа в зехтин.
Най-малките сварявам във вода и сол.



Едно и също съдържание, а коренно различни вкусове.
ЕДНО В ТРИ, дет му викат.

Миналия месец правих и едно по-мащабно готвене

Италиано-словенско-хърватско-босненско-херцеговско-черногорско-албанска манджа с гръцко-турска заливка от морски дарове,

накратко казано

Адриатическа манджа с беломорска заливка от средиземноморски дарове,



но от разсейваща лакомия няма снимки и може би ще трябва да разкажа тази истинска приказка,


• приказки от балканските народи

балканска приказка, сервирана по дължина, под формата на архипелаг от множество различни по големина, форма и съдържание чинийки-острови, да я повторя и оформя обзорно в картинки някой ден :wink: :)


Публикувано на: Вто Сеп 20, 2011 12:09

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...