петък, 26 юли 2013 г.

Ватус - филетиране, дране, пържене/паниране

Публикувано на: Съб Фев 19, 2011 10:43



Понякога готвенето си е чист кървав спорт :twisted:
Така че с този кулинарно-криминален пост отиваме директно у FOXcrime 8)


защото ще има кулинарно престъпление/crime, 8)
защото ще има лисица/fox! 8)

Само че лисицата ще е морска или така наречения ВАТУС:

2 броя, над килограм и половина всеки




И на двете хрущялни риби, с помощта на ножица, бяха отстранени:
опашката, главата ( с изключение на бузите), гръбнака и корема.
Останалите части бяха нарязани на парчета – всяка риба на осем, от които: четири големи (1,2), две по-малки (3) + бузите(4).





Целта на следствието беше да разберем:
Е ли жизнено необходимо да дерем пресния ватус? 8)
Тъй като сме любопитни, лакоми и хитри като сто лисици 8) , за експертиза и сравнителната характеристика бяха използвани две риби.




Кожата на единия ватус беше изцяло одрана (отгоре и отдолу) и копчетата бяха щателно отстранени.
Другият ватус беше оставен с кожа, дълго и старателно измит и яко простърган по повърхността с нож.

Рибите бяха мариновани за половин час в лайм и сол.




Одраните парчета бяха панирани в брашно-яйце-брашно.
А ватуса с кожа беше овалян в брашно и повечко препържен, заедно с копчетата.







У-н-и-к-а-л-н-а риба.
И двата начина бяха супер сполучливи, като панирания беше малко по-вкусен.
След като констатирах обаче на какво е станала кожата по ръцете на Христо, определено си мисля, че дрането не си заслужава, по-добре целия тоя негов труд, грапавини и време да бяха отишли в шкурене на воблери. 8) 8)




Единственият плюс бе, че загуби пръстовите си отпечатъци
и де факто сега няма виновни (нито гладни). 8) 8)





 Публикувано на: Съб Фев 19, 2011 10:43

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...