петък, 26 юли 2013 г.

Картофки с татуировки

Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 17:00

Една нахвърляна идея за декорация, която би могла да се доразработи като техника по някой друг повод.


Сваряваме картофките алденте. Нарязвяме на широки шайби.

Татуираме по следния начин: докато са още топли, по повърхността - с помощта метални формички и съвсем лек натиск, очертаваме желаните контури. Същите такива форми сме изрязали предварително от сурово червено цвекло. Подреждаме парченццата върху очертаните по картофа места и слагаме във фурната за 15 мин на 150 градуса, заедно с купичка гореща вода отстрани.



Изваждаме, притискаме ги отгоре с дъска за рязане и затискаме с още нещо тежко, така че цвеклото да прилепне хубаво. Изчакваме да поизстинат.

От тези първи опити



се наложи изводът, че е хубаво формите от цвекло да са на по-голямо разстояние една от друга, а изрязаните от цвекло украси да са с еднаква дебелина.
Опитът с къри също не беше сполучлив, евентуално с шафран и зехтин ще е по-успешен.

За сега закърпваме положението, като апликираме и дооформяме с пресни подправки.



Абе, има хляб в подобна техника, тоест въглехидрати, но си иска повторение и доизглаждане :wink:

______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...