петък, 26 юли 2013 г.

Кулинарен хербарий

Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 12:02


Понякога не се налага излишна скромност. :)
Та, така да се каже, пак дриблирах някъде там, между К2 и Еверест-а на гурметата 8)

Както обикновено истината е в простичките неща.


*За разлика от домашния хербарий (тетрадка с колекция от различни сушени листа, грижливо подредени между страниците и описани и класифицирани с латинските им названия) в кулинарния хербарий нещата се случват наопаки - вместо да се ИЗСУШАВАТ – се ЗАДУШАВАТ.*Pleurotus ostreatus - гъби Кладница – базидиева гъба, разграждаща дървесина. Среща се предимно в широколистни гори.

* Spinacia - спанак - тревисто растение от семейството на ряпата – любима храна и източник на сила на известни анимирани моряци

* телешко - мариновано 24 часа в лимон, обилно соев сос, дръжки от копър и черен пипер.
(Бележка: забележете, в рецептата няма сол (освен тази в соевия сос) saltfree така да се каже)


После редим така:

Spinacia – телешко - Pleurotus ostreatus – телешко - Spinacia

Опаковаме в намазано със зехтин с помощта на четчица алуминиево фолио, което много внимателно запечатваме.Печем/задушаваме на 200 градуса 40 минути.Не се притеснявайте, че нежните листа на спанака ще залепнат за фолиото. Гъбите, а и самите те, отделят достатъчно влага и отлепянето след това става супер лесно и фино.

По време на печенето може да направим греяно вино.
Понеже се разочаровах, че на пазара, докато заглеждах една супер накъдрена и засукана чушка, продавачът ми е пробутал и един мега дебелокорест портокал, реших, че мога да използвам правилото за ефекта на дефекта.
Хрумна ми идея :idea: за ТЕРМО ЧАША от

*Citrus sinensis – портокал. Хибрид с древен произход, вероятно между китайски грейпфрут (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata)

Напъхваме избушената половинка Citrus sinensis в широка кристална чашата
– първо имаме супер фина и изящна чаша за греяно вино с омекотяваща и ароматна вътрешна част,
– второ – получава се допълнително термо ефект между портокала и чашата – ако попитате майсторите на алуминиева дограма, ще ви кажат, че се получава допълнителна трета “камера” и виното се запазва по-дълго топло.
– и трето – приятно е за отпиване.Нещата при епидермален разрез изглеждаха така :D :Останалата част от рецептата технологиите още не биха могли да опишат и пресъздадат, за съжаление,
а тя е скромно казано - чиста природа,
тоест – естественост и чар :D :wink:

PS :x Тия дни мисля да татуирам с флорални мотиви едни картофки, стига да намеря червено цвекло. Биха се вписали чудесно тук, в темата с хербария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...