петък, 26 юли 2013 г.

Плаваемост на галушките и клатушките, по-точно пилкерите

Публикувано на: Чет Мар 15, 2012 11:11
Кръстницата ми правеше велика доматена супа с галушки.
*Галушките са едни много вкусни плаващи мекички неща от грис, обитаващи супи и крем супи.

Идеята е да сготвим галушки с различна плаваемост, за да обловим вкуса във всички участъци на супата. Така де факто концептуално се вписваме с темата с пилкерите.

*Пилкерите са предимно морски примамки, в повечето случаи са оловни, но позволяват водене и в средните слоеве - тоест предимството им е в това, че са подходащи за облавяне на дълбочини от няколко метра, до километри. А някои нови модели са дори ефективни за облавяне на повъхностиня слой.

За направата и формата на галушките ще взаимстваме техника, която използвахме за скалъпването на самоделена skipping lure – нещо като пилкер, който се води по повърхността на водата като малко скутерче :) .Формата на примамката е подходяща за прототип на галушките, защото именно в по-голямата си част пилкерите гонят симетрия, а симетрията е красота,
освен това самите те са подвид на вида „лъжици”, така че взимаме лъжиците и така:*горе ляво – галушки от грис. Грис, яйце, масло, сода, сол, мъничко млеко.
*горе дясно – галушки от кус-кус. Сварен подсолен кус кус, споен с малко нишесте, охладен в зададената форма.
*долу, в лъжиците – чеснови галушки. Бяло брашно, тип 500 зехтин, сода, сол, яйце, чесън - ще ги печем във фурната, директно в лъжиците.
*за повече информация се обадете на *-осем-осем :lol:

Вместо крем супа ще направим

СУПА НА ЗЪРНА
(регата с галушки)

Ще използваме различни зърнени материали – грис, кус кус, хайвер от костур, домашен тарама хайвер от шаран, вегетариански черен хайвер от водорасли, карфиол, портокал, пресечено мляко – тоест извара.Имах леки предразсъдъци относно хайвера на костура, но все пак се престраших да пробвам. Хайверът престоя в пластчета сол – предварително надупчих “торбичките”, за да се подсоли отвсякъде. След три дни придоби типичен рачешки червеникав тен.

Обелих го и разделих зрънцата в малко портокалов сок. Запържих в масло. Като материя напомня тази на хайвера на варените скариди, като вкус е доста деликатен.

След като се запържи, добавих млеко, което реших, че дори да се пресече от портокала или лимона в тарама хайвера, щеше още по-добре да пасне на общия зърнест фон. Сол.

Предварително сварения карфиол, тиквичката и моркова смачках с лъжица, не с пасатор, за да остане на по-едри пикселчета. Допълних с тях супата.

Когато завря, климбуцнах галушките от грис и оставих супата на слабо къкри около 10-15 минутки. Малко шафран. Млекото май се пресече, чак когато прибавих зрънцата от водорасли (предполагам вътре има някаква допълнителна киселина, освен естествения желатин от водорасли), но това беше търсен ефект :twisted: Накрая наръсих с малко див лук.

Сглобих с трите типа галушки.Де факто имаме достатъчно плавателни съдове, за да си направим широкоспектърна регата:

РЕГАТА “ГАЛУШКИ” 2012

Изображение Готовииииииииии…………Изображение СТАРТ!!!Ето кадри от самата надпревара и участниците::arrow: На първото стъпалце се оказаха чесновите галушки, печени на фурна, директо в лъжиците, тоест те бяха с най-добра плаваемост.
:arrow: На средното стъпалце слезнаха галушките от грис
:arrow: Най-ниската стълбичка заеха галушките-куШкуШки, за които имах лекото опасение, че ще се поразпаднат, но уви – бяха си бетон отсекъде, станаха направо като отвесни котвички (липсваше им само синджирчето :wink: ) .Естествено наградата е купа!... със супа :lol:
:fish5: :fish5: :fish5:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...