петък, 26 юли 2013 г.

Татаки

Публикувано на: Пон Фев 14, 2011 15:32


Татакито е наполовина сашими.
А сашими, както знаете, е сурово месо в японската кухня, годно за директна консумация.




Техниката татаки отново е японска и се състои се от няколко основни стъпки:

1. Мариноване
2. Директно нагряване на силен огън
3. Рязко охлаждане в лед
4. Сервиране

Понеже японския не го владеем достатъчно добре :) , ще пробваме да разкажем рецептата чрез анимации.
Нещо като Игра на Открий кой е филмът чрез мимики, само че Игра на Открий рецептата чрез филми. :wink: :wink:
Четири кулинарни операции = четири любими анимации:

1. Finding Nemo
2. Madagascar
3. Ice Age
4. SHREK






Образно казано нещата изглеждат така:

1. Мариноване / Finding Nemo





Не помня в анимацията рибката Немо употребяваше ли алкохол или просто така си гледаше, но за марината тук, която е на основата на ферментацията, това би било чудесно.

Търсейки рибката Немо, намерих друга, пак оранжева рибка.
А търсейки „джибри” от саке, които се използват за мариноване в оригиналната рецепта, намерих царевична напитка – 5% алкохол в китайския магазин. Към нея добавих бяло вино и смеска от брашна – брашно от ечемичен малц, пълнозърнесто, царевично и др. , малко сол.
Оставих месото на студено за около 10 часа.

2. Силно нагряване / Madagascar
После изваждаме филето. За по-удобно разделяме на две парчета, внимателно избърсваме маринатата и набождаме на шишчета.
После...се озоваваме право у атмосферата на Мадагаскар, което ще рече:. жегааааа с горелката - по две минути от всяка страна.





3. Рязко охлаждане / Ice Age

Етап: Ледената епоха, тоест потапяме бързо в ледената вода, за да спрем процеса на готвене, който при рибните меса продължава дори след спирането на топлоподаването.




4. Поднасяне / сос SHREK

За да включим и любимия Шрек, ще приготвим един Зелен кисело-сладък ментов сос: сок от един лайм, настъргваме и кората му, добавяме метна към 50 грама, малко зехтин, няколко ментови бонбонки и десетина желирани зелени мечета киви, коктейлни черешки, черен пипер, сол. Загряваме и разтапяме на котлона




Нямаме уасаби, но имаме уасаби чипс.










:D



Публикувано на: Пон Фев 14, 2011 15:32

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...