петък, 26 юли 2013 г.

Строй и мощност на спагетите

МнениеПубликувано на: Съб Май 14, 2011 10:02




Ще сравним по еластичност и пластичност три типа спагети №6:

Спагети: Бяло брашно тип 500

Спагети: Пълнозърнесто пшенично брашно тип 1850

Спагети: Ръжено брашно тип 1000

Фидерството ще ни помогне да видим нещата ето така:



За да е и кулинарен опитът ни, ще използваме три вида заливки, съответстващи по цвят:



Целта ни е само да овкусим семпло спагетите и да преценим по-ясно структурата им.

Белите,
най-меките,
ще приготвим в зелено или така наречените:
“Спагети Алфредо”:
Подправяме със заливка от запържен магданоз и чесън, щипка брашно в зехтин:



Ръжените,
най-твърдите,
ще подправим в червено със запечени на фурна домати в зехтин. Ако прибавим кайма, моркови и лук, ще получим
небезизвестните в рибарските среди “Спагети Болонезе” :lol:
Но, както вече се разбрахме предварително, да не смесваме материите и да действаме по-лаконично.



За пълнозърнестите
ще се направим нещо като запечен в оранжево български пармезан.
Тоест ще ги направим ала "Спагети Карбонара", по нашенски "КарАбУнара" :lol: ,
но само с български сирен "пармезан", тоест без яйца, бекон.

Обикновено сирене минаваме през ситото, до получаване на микро спагетки :wink: :



Омешваме ги в галета и царевичен грис и запичаме на фурна върху фолио или хартия до получаване на супер ароматни микро пелетки :wink: , (не е верно, никак даже не приличат на кастери :lol: ).
Добавяме малко зехтин.



После тестваме ястията по показатели пластичност/еластичност:



От спинингова гледна точка:
По показатели пластичност и еластичност на трите типа спагети може да се произнесем така :lol: :wink: :wink: :

Спагети №6: Бяло брашно тип 500
Строй: Параболик
Мощност: Light – обратно на стилистиката в храненето, където Light, означава по-диетично ястие, в нашия случай, light е твърде мека характеристика за така наречения в спининга синдром на “макарона” :lol:

Спагети №6 : Пълнозърнесто пшенично брашно 1850
Строй: Полупараболик
Мощност: Medium

Спагети №6: Брашно тип 1000 – ръжено
Строй: ще ни се да е Фаст, но уви нема как спагет да има подобен :roll: - отсъждаме Полупараболик
Мощност: Heavy

Живи и здрави!
:fish12:


МнениеПубликувано на: Съб Май 14, 2011 10:02

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...