петък, 26 юли 2013 г.

Fisherman’s friends /FF/

Публикувано на: Съб Фев 11, 2012 10:24
В немския език има идиом за песен, която не може да ти излезе от главата и не спираш да си припяваш наум.
Не съм много “на ти” с този език, но помня, че буквалният превод на фразата беше “песен-червей”. За мен по тази логика важи идиомът “река-червей” - защото Дунава почти не ми излиза от главата. :) Все следя нивото в сайта на Реката, нещо като моя си сериал - как е, добре ли е, к’во прави – покачва ли се, спада ли… Голяма грижа :lol:

И така, Дунав замръзна и затова не е виновен бай Ганьо, а студеният фронт.
Не мога да си представя как се чувства Реката.
Колегите риболовци със сигурност потриват доволно ледобури, но на мен, като застъпник на свободната воля, все ми се струва, че на самата Река не и е особено комфортно.
Та за всеки случай едно предложение за антизамразин:Предполагам, че повечето фишермени от фишинг-мания са пробвали бонбонките фишермен’с френдс и няма нужда от много представяне. Ще използваме името, което между другото е на 147 години, за следващата рецепта:

Fisherman’s friends /FF/
в превод на BG: Приятелите на рибаря/
още по-точен превод: Пийване и мезене


(рецепта-ледоразбивачка)

:fish13:

1. Ще приготвим свеж лимонов чипс с леден послевкус
2. Ще стопим няколко ледени висулки в един red-hot-chilli коктейл,
3. Накрая ще посолим всичко хубавичко с рибна пастърма, така, че повече да не замръзва.

Ако това беше лексикон, на въпроса за какво мислите за “приятелите на рибаря” щях да напиша, че приятелството е кристална ваза, в която… как точно беше тази фраза… :roll:
Ако беше филм, щях да постна кадъра с ШарАн Стоун и ледотрошачката… :twisted:
Но понеже е рибарски форум, бих ви провокирала първо с това:После бих допълнила, че QR-кодът е излишен, защото винаги е по-приятно и забавно да поиграеш с френдове на “Морски шах”, отколкото да си решаваш сам кръстословица или да четеш ребуси :wink:

И така, за поредната рецепта се наложи да поровя в склада: :lol:


• тази седмична кутийка за хапчета, измислена за удобство на баби и дядовци, е отлична мухарска кутия. Има възможност за отваряне чрез плъзгащи отвесно отвори, както и възможност за цялостно отваряне във водоравно направление. Досущ като морския шах :wink: Попадна ми съвсем случайно в магазин за кулинарни атрибути и боклучки.

Бонбонките “Fisherman’s friends” ще използваме, за да направим лимонов чипс с по-контрастен ментово-евкалиптов вкус. Нещо като лайм (зелен лимон с леко тръпчив привкус), но не точно.

Ако си спомняте, тук сме правили чипс от салати. Беше бързо и лесно. С лимона обаче е малко по-различно.

Продукти:
чаша вода
eдин лимон, нарязан на тънки резени
9 таблетки/бонбонки original
6 таблетки/ бонбонки lemon
3 таблетки/бонбонки mint
eдна пълна лъжичка сол

Водата завира, добавяме бонбонките и солта.
Разтваряме.
Изсипваме резенчетата,нарязани възможно най-тъничко:След като заврим на тих огън, около 15 мин., и шайбите станат прозрачни, изваждаме кръгчетата внимателно – най-добре е всички накуп, а не едно по едно, за да запазим по-добре сърцевината. Изцеждаме, подреждаме върху хартия за печене – печем час и половина, два на 90 градуса, режим въздух.Забъркваме и един наскоро изобретен коктейл:

Донке ле
( контрастен коктейл)
*контрастен: заради хот-чилито от една страна и ледените висулки от друга

Инградиенти:
Водка
Чили сос
Домашно приготвени маслини
Домашни пукани люти чушлета – сорт “рибка”
Ледени висулки – екологично чисти
Черен пипер
Малко кълнове от лук
Лимонови кръгчетаПреди време пихме водка и понеже беше свършил доматеният сок, пробвахме тази комбинация с чили сос, много лед и резанче лимон. Изненадата беше приятна, но всъщност не беше голяма, тъй като навремето съм имала честта, след една командировка на татко до Москва, да опитам истинска Перцовая водка :wink: Все пак коктейлчето е интересно и след някой зимен риболов на лед, добре ще ви се отрази, пробвайте.

Сипвате 100 гр. водка,
цамбурквате една домашна маслинка, една домашна люта пукана чушка “рибка”,
капвате малко чили сос, той ще се утаи на дъното,
добавяте няколко екологично чисти ледени висулки,
лимонов сок,
малко черен пипер.
Накрая изстисквате малко лимон. А на ръбчето на чашата щипвате с помощта на лимонче малко лучени кълнове.

Не разбърквайте коктейла :!:
Целта на чушката и маслинката е да поддържат утайката на чилито долу, нещо като тинесто дъно, от което по ваше усмотрение извличате от време на време лютивина, докато отпивате, фина работа с други думи :lol:

Идеята на коктейла е да го пиете възможно най-дзен 8) , тоест, без да разклащате чашата, за да на ви залюти прекалено.

Мезета: чипсът от лимон, барабар с нарязания на ситно костур-пастърма от прежната рецепта.Вълчо мезе, му се викало на туй. Не знаех, че има такава фраза за квалитетните пастърми :) Съвсем подходящо за студовете. Притеснявах се, че ще е солено, обаче нищо такова. Коститчките на рибата влезнаха в ролята на шлюпки от семки… Което ще рече - другия път по-големи костури – тоест чисти филета…
Рибарите за отстраняване на кукичките имат кукуизваждачка, за костилките на маслините и черешите човекът е измислил костилкоизваждачка,
абе за рибените кости няма ли някой готвач-изобретател да помисли малко по-задълбочено… :roll:За домашно: Тема за размисъл и пиене
Един приятел казва така: трябва да можем да погледнем “Старецът и морето” през очите на рибата, борбата на оня мерлин с жилавия старец и морето е не по-малко драматична. В крайна сметка това е героят, който се бори на живот и смърт в цялата история. Разказът на стареца е разказ за битката с остаряването. А този на рибата е разказ за смъртта.

______________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...