петък, 26 юли 2013 г.

ДЕВЕТТЕ КРЪГА НА АДА И КОПРИВЕНАТА КАША

Публикувано на: Пон Апр 11, 2011 11:29



Целят смисъл на готвенето на копривена каша е в ПАРЕНЕТО:

Първо опарване: докато я берете
За да е по-ефективно, берете без ръкавици.

Второ опарване: докато я миете.
Миете задължително със студена вода.

Трето опарване: докато я изцеждате с ръце след попарване.
Не чакате попарената коприва да изстине и оформяте малки топки, които хубаво изстисквате, за да накълцате после на много ситно.

Четвърто опарване: парене на очите с лучени изпарения.
Режете лука ниско приведени, докато ви залюти на очите.

Пето парене: докато я преценявате на сол.
Докато завира, опитвате с лъжицата за готвене, „как е на сол” и се опарвате.

Шесто парене: при сервиране.
Сервирате, като поднасяте керамичната чиния с голи ръце.

Седмо парене: от лакомия.
Не изчаквате и секунда, след като сервирате, а се нахвърляте веднага.

Осмо парене: мезене със скилидки китайски чесън
Докато се храните, за подсилване на вкуса похапвате скилидки белен чесън от китайския.

Девето парене: с Aquafresh TOTOAL
След хранене си измивате зъбите с ментова паста за зъби, ефектът на опарване е сигурен, ако старателно сте се подлютили с чесъна преди това.


Започваме с малко теракотени месарски снимки:



КГ и ПОЛОВИНА измита прясна коприва, само от връхчета.
*Хитринка: мие се изключително лесно с помощта на живарник.

Завира се на котлона вода, в нея се запарва копривата за няколко минутки.
След като листата омекнат, отцеждате с ръце малки топки, които накълцвате на ситно върху дъска.
Водата, в която е попарена копривата, запазвате.



В тиган с незалепващо покритие загрявате щедро олио, в него прибавяте две глави наситнен лук.



След като леко се запържи, добавяте накълцаната коприва, запържвате.
Накрая обърквате и 7-8 лъжици брашно, като запържвате отново.
Наръсвате лъжица червен пипер и сваляте от котлона.
Ред е на изстиналата вече вода от запарката – добавяте я към копривата при постоянно разбъркване и връщате всичко на котлона.
След като поври, пак при постоянно бъркане изсипвате на тънка струйка две или три предварително хубаво разбъркани яйца.

Сервирате, поръсена с орехи, глава чесън, бучка сирене и питка с чубрица.


____

Публикувано на: Пон Апр 11, 2011 11:29

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...