петък, 26 юли 2013 г.

СЛА & SPA процедури в кулинарията



*SPA = Sanus Per Aquam - здраве чрез вода
*СЛА = сладко

Този път ще работим със захар и вода.


Публикувано на: Съб Юли 09, 2011 9:08



Не подозирах колко консервативен готвач съм, докато не се заех да консервирам сладко.

Бурканчето с капачка се оказа прозорец към скрита барачка в света на кулинарията,
а там попаднах на таен рафт с ГОТВАРСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ: :)

сладко от тиквички, от патладжани, (турски специалитети),
сладко от маслини, от цели мандаринки (гръцки специалитети),
сладко от рози, от люляк,
желе от краставици,
петмез от диня,
конфитюр от люти чушки,
маджун от захарно цвекло,
рачел от тиква,
пелте от дюли,
балсуджук от ядки,
мед от глухарчета,
локум от мастика,
гроздова мъст,
кленов сироп,
петмез от карамелизиран лук,
че дори и мармалад от рибки хамсия :!: – пак турски специалитет, няма шега.





Подреждам рецептите по степен на трудност:

1. Сладко от зелени орехчета
SPA: Пълна програма



Пирсинг. Набучках малките орехчета с дебела игла, поне 7-8 пъти всяко. Реших допълнително леко да набраздя с къдрав нож повърхността на всеки плод за по-проветриво е ефективно хидратиране.

Хидротерапевтични седемдневни процедури.
После поставих плодовете в съд със студена вода, която сменях на 8-10 часа през следващите 6 дни.

Контрастни душове. След това завирях три пъти орехите в студена вода, като всеки път изхвърлях водата, заменяйки я със студена.

Пилинг.
С остро ножче изрязах тънко най-външната люспа на всеки орех, която бе покафеняла и твърда.

Пак контрастни душове. Дежа вю :roll: :wink: Заврях още два пъти орехите в студена вода.

Накрая направих средно гъст захарен сироп. Вътре сложих орехите да се варят десетина минути. Оставих настрана около денонощие.

Джакузи: Заврях за последно сладкото до получаването на пяна, като отстраних с лъжица пяната, т.нар. “препенване”.

Аромотерапия: Добавих няколко карамфилчета и малко канела.

Изчаквах сладкото да изстине и затварих леко бурканчето.
Това сладко не се херметизира.


2. Сладко от зелени смокини.
SPA: Контрастни душове, захарен лифтинг и спестяване на ЙОНОФОРЕЗА.

Завирате за по пет минути вкупом смокините, отцеждате, връщате ги в студена вода на котлона и така – три пъти. Ако искате смокините да омекнат в третата вода добавете щипка сода.
На третия път ги изваждате, изстисквате внимателно, отстранявате дръжките и ги цепвате лекичко отдолу. Оставяте настрани. Те се сбръчкват.
Сварявате на котлона захарен сироп в съотношение 65%-35%, захар-вода. Завирате, прибавяте смокините, които бързо-бързо се възстановяват от измачкването и оставяте да ври до подходящо сгъстяване.
Изсипвате в бурканче.

В козметиката при йонофорезата се използва лекарствено вещество за подобряване външния вид на кожата, а при сладкото от смокини за ефекта „ЯРКО ЗЕЛЕНО” се слага щипка син камък при „първата преварка”. На нас обаче ни се иска екосистемата тук да е възможно най-еко, био и т.н. и затова няма да се възползваме нито от една от магийките. Де факто смокинките не покафеняха съвсем и запазиха лек и естествен зелен нюанс.

g

Завинтих, надписах и подпечатах.

3. Сладко от зелени диви круши
SPA: Контрастни душове и процедури със захарен лифтинг., ободряваща аромотерапия с черен чай.

Сварих малките зелени крушки за пет мин в студена вода, изсипах водата, добавих нова и пак ги сварих още пет минути, извадих ги настрани, изчистих внимателно дръжките.
От останалия сок направих врял захарен сироп, разтопен на котлона до приблизително рядка гъстота, не забравяйте щипката лимонтузу. След контрастните душове крушите се сгръчкаха до безобразие (вероятно и защото бяха диви, за разлика от питомните малки ябълчици)
Залях изстиналите цели плодчета, предварително подредени в бурканчето, със сиропа, запечатах с капачката и ги оставих за два дни.



Последва захарен лифтинг - изсипах бурканчето отново в тенджера, заврях до необходимата гъстота. Крушите като че ли малко се поизгладиха, въпреки това изглеждаха като бронирани.
Добавих изстискано на ръка запарено пакетче черен чай за ободрителна аромотерапия и вкус.
Когато сладкото се сгъсти, капнах капка върху чинийка, както правят бабите, за да преценя гъстотата.
После изсипах в бурканче.
Завинтих, назовах и етикирах.

4. Сладко от зелени питомни ябълчици
SPA: Парна баня и стягаща маска с карамелинг за приятна ябълкова кожа, отпускаща аромотерапия с канела.

Набавих си зелени малки ябълки. Не се наложи да отхапвам всяка една, за да постигна перфектна визия на високотехнологично Apple
сладко,
при консумация неузрелите плодове ефектът щеше да е обратен:

Парна баня. Запарих ябълките върху скаричка за десетина минути и ги извадих настрани.
Направих врял захарен сироп, разтопен на котлона до приблизително рядка гъстота, към който добавих щипка лимонтузу. Залях изстиналите цели плодчета и ги оставих за два дни.
Притесни ме леко фактът, че кожата на някои ябълки се напука и поотдели като ципа.
За да изгладя положението, използвах процедурата карамелинг - изсипах бурканчето отново в тенджера и оставих да поври на котлона, добавих щипка канела за аромотерапия.
Като се сгъсти сладкото до карамелизиране, сложих още вода и захар в съотношение 1:2 в полза на захарта и сгъстих на око, като за подсигуряване капнах капка върху чинийка, както вече се разбрахме. При тестване на ябълковата кора изненадата от вкуса беше приятна - вкусна ципа, напомняща като материя тънка портокалова коричка от портокалово сладко.
За мен лично още от дете най-вкусното нещо в една ябълка винаги е била кората.
Накрая изсипах в бурканче.
Завинтих, назовах и етикирах.

5. Сладко от зелени сливи - Greensleeves , както се пее в едно известно английско фолк парче.
SPA: Воден масаж тип „Перлена вана”, в кулинарията и музиката тази процедура е известна като Pearl Jam (макар името на групата да идва не от перли, а от бабата индианка на Ведър, която правела психотропно сладко от кактуси). Аромотерапия с лимонова кора.

Перлена вана: Сварих джанките за 5 мин във вода и извадих.
От останалия сок направих врял захарен сироп, разтопен на котлона до приблизително рядка гъстота, към който добавих щипка лимонтузу.
Залях изстиналите цели плодчета и ги оставих за два дни.
Получи се нещо като Сладко от джаМки - сливките станаха прозрачни, точно като перли.



Костилките им притеснително прозираха отвътре. Тук вероятно би помогнала лазертерапия за разбиване на камъни, но не познавам нито един Лазар.
Успокоението бе, че при консумация костилките също могат да бъдат употребени за някаква нова форма на спа масаж – на небцето примерно.
След два дни изсипах бурканчето отново в тенджера и оставих да поври отново на котлона, добавих щипка натрошена суха лимонова кора за аромотерапия.
После настаних в бурканче.
Завинтих, назовах и етикирах.

6. Сладко от зелени доматки.
SPA: Сауна и кални бани

Доматчетата се почистват и запарват за пет мин във вода, която се изхвърля.
В нова вода се сварява захарен сироп.
Плодовете се изцеждат внимателно. Отстранява се от тях сока и семките – получената блатиста маса се изхвърля.



Доматките се подсушават и заливат със сиропа, в който за аромотерапия щипваме малко мента.
Завинтваме, назоваваме и етикираме.

7. Сладко от зелени горски плодове
SPA: Груб разчепкващ масаж с пръсти

Изключително бързо и лесно.
Сваряваме плодчетата.
Зелените малини и къпини разчепкваме вниматерно на зрънца, за да не останат твърди.
Добавяме захар, сгъстяваме, изсипваме.



Завинтваме, назоваваме и етикираме.

8. Борово сладко.
SPA: Иглотерапия с борови метлички

Като цяло в това сладко има нещо доста бракониерско – прави се от млади връхчета на борчета или от зелените шишарки.
Направих една малка доза с извинението, че боровото сладко е свръх полезно,.
Връхчетата се запарват в захарен сироп, който се прецежда и сгъстява.
Завинтваме бурканчето, назоваваме и етикираме.
Сладкото е прозрачно и цветът му е приятно близък до “Whiskey in the jar” (между другото това парче на Металика е взаимствано от шотландския традиционен фолк).



Накрая за разкош отливаме двайсетина малки содени блинки (малко по-гъсто тесто за палачинки с брашно, повечко яйца, кисело мляко, сода и малко захар).
Завинтваме, назоваваме и етикираме.

Мятаме целата тая зимнина на багажника на москвича или в кошницата за пикник и сме готови за БУРКАН-ПАРТИ сред природата.

ТОП -8
Оценяваме от 1-8 по три критерия:
външен вид / интелект / вкус,
пардон,
външен вид / хомогенност (материя) / вкус

Резултати:



Класиране:
1. Сладко от зелени смокини - 23, без н.т.
2. Сладко от зелени ябълки – 21, без н.т.
3. Сладко от зелени домати – 18, без н.т.
4. Сладко от зелени борови връхчета 20 (2 наказателни точки)
5. Сладко от зелени орехи – 18, (2 н.т.)
6. Сладко от зелени горски плодове – 17, (2 н.т.)
7. Сладко от зелени джанки - 13 ( 4 н.т.)
8. Сладко от зелени круши - 9 (4 н.т.)

:D :wink:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...