петък, 26 юли 2013 г.

БЕНТЛИ'снежинкова попара (рецепта преодоляваща ефимерността)

 Публикувано на: Сря Фев 08, 2012 21:26

Гостува ми: Уилсън Бентли

Последния път разбрахме къде зимуват раците :) , да видим сега къде или поне кога ще летуват снежните човеци 8)
С други думи, ако хората танцуват танци за дъжд,
какво трябва да направят, за да умилостивят зимата и тя да си замине и то възможно най-безболезнено за всички :roll:
сигурно да се спрат малко и да помълчат...

А ако опитаме да погледнем и от още една друга гледна точка...

Уилсън Бентли (1865-1931) посвещава живота си в заснемането на снежинки :) .За 47 години заснема около 5000 фотографии на снежни кристали. Нали се сещате, че по негово време няма макро, няма такро - човекът снимал с помощта на камера с духало и микроскоп.

Какво общо има днешния пост с Бентли ли... ами дванайсет негови снимки -

от 889 до 900 - включително.
Процедурата на готвене този път ще бъде следната.
Правим 1 към 1 снежинките на Бентли. Тези от снимката са заснети през 1902 - тоест ще възпроизведем снежинки, съществували само няколко минути преди 110 години. :D
Така на първо време ще придадем тежест, авторитет и чудодейност на рецептата 8) .

Технитака е да си купите мек хляб с кръгла форма, нарязан на филийки. Взимате една филйка, изрязвате коричката и средата пресовате между две дъски за хляб. Ако не се степа съвсем, леко може да навлажните повърхността на едната дъска.
После правим хартиени шаблони. За да не ни е лесно, както не му е било лесно но Бентли :) , няма да принтнем снежинките в нужния ни мащаб. Освен това се разбрахме, че напечатаните думи не са от най-безопасните, затова ще изрежем обикновени шаблони “на око”. Докато напасваме и изрязваме, имаме време даже и да се удивляваме на задължителната шестоъгълна форама на всяка снежинката и тайнствената им симетрия.Спомням си преди време японски учени бяха правили редица опити за изледване на “паметта на водата” - единият включваше заскрежаване на вода от извор и заскрежаване на вода от тръбопроводи в Токио. В първия случай се бяха образували невероятно красиви шестъгълни надиплени форми, а във втория некви тотално изродски несиметрични и опростени ледени кристали :?

Иначе снежинки-сухари изглеждат така:Ето я и сравнителната характеристика Бентли / Лемурия: :lol:Получените снежинки прекарваме петнайсетина минутки на 120 градуса през фурната – за да станат крехки, но внимаваме да не се запекат - трябват ни бели все пак :wink:После подеждаме кристалчетата-сухарчета в купичка или чашка, добавяме
натрошено сирене, може и парченце масло,
боров мед
и заливаме с чай от ройбос с канела:


Ако времето не ви позволява да ходите за шаран “на снежинка”, остатъка от изрезките - трохичките, коричките може да оползотворите като нахраните гладните птички навън.
Снимката на това врабче е от днес – специални благодарности на Роси и Петко :)"Не зная къде летуват снежните човеци, нито веднъж не ми се е случило да срещна снежен човек през лятото... Всеки случай те където и да скитат, където и да се укриват лятно време, аз си зная, че през зимата ще се появят в града и по селата, ще застанат войнствено с войнствените си носове, за да всяват страх. Но мене никак не ме е страх, храбростта ми върви по наследство. Че аз само да тупна с крак и на тия снежни човеци носовете им ще изпопадат от страх." Ние врабчетата - Йордан Радичков

*****************************************************************

Резервен план Бе,
При условие, че отварата от попара не подейства за ефикасното отстраняване на зимата, остава да разчитате на пролетната фраза-шаблон: “да се хванем за зелено”.
Заформяте една

Салата-свърталище на риби хахавелки

Набирате широкоспектърна гама салати – зелени, червени, айсберг, маруля, бейби-спанак, лоло росо, дъбова салата, рапунцел, фризе, къдрава цикория
Всякакви зелеподобни – червено зеле, бяло зеле, броколи, романеско, карфиол, брюкселско зеле, кълнове от брокоили или др.

В купичка накълцвате на ситно зелени и червени маслини, обърквате с оцет, зехтин, белени тиквени семки, няколко скилидки смачкан чесън.

Заливате нарязаните накъсани и спонтанно наситнени зеленчуци.после си сипвате по една ракийка :)

:!: С тази салата е като със зяпането на облаци - ако се вгледате внимателно, със сигурност в дебрите и ще откриете да се скатава някой от следните екзотични видове:или:Оттам нататък е въпрос на фантазия, накъде да отплавате :D :wink:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...