петък, 26 юли 2013 г.

За чая, пъстървата и още нещо...


(готвене уж поради снега, но много повече заради празничен повод)

Публикувано на: Чет Дек 08, 2011 18:55


Такава беше София днес – снежна.
А натрупа ли сняг, на човек веднага му се допива топъл чай.

ЦЪФТЯЩ ЧАЙ







Цъфтящият чай е древно източно изкуство.
Листа и цветя се оплитат, сгъват и изсушават във формата на малко топче. :idea:
Когато то се залее с горещата вода, постепенно се разлиства и разгръща в чуден красив цвят.
След като чаят се изпие, цветът може да се залее отново, този път със студена вода и да се съхранява така няколко дни.

Това тук е зелен чай с божур.

Нещо важно:
Когато затопляте вода за чай, наблюдавайте водата, щом стане гореща.
Първо се появяват ситни мехурчета, наричат се “рачешки очи”. :) Водата в този етап още не е готова.
После мехурчетата стават малко по-големи и започват да изплуват по едно-две едри.
Този етап се нарича “окото на пъстървата” :D
Това е времето, в което трябва да свалите чайника от котлона.
Ако пропуснете този момент, водата вече не е първокачествена за чай.

В любимата ми серия от поредицата на Джереми Уейд (River Monsters Goes Tribal), рибарят гостуваше на някакво хипер забито рибарско племе, което имаше мега шантави и находчиви начини да лови риба.
Човекът наистина беше попаднал в най-маниашкото затънтено рибарско кътче не света!
Там жените приготвиха риба на пара в плетени палмови листа.
Техниката естествено ме впечатли. И от тогава като че ли чака точно тази дата…

Запечено в палмово листо филе от хек,
мариновано с вино и кълнове от лотос




Филето оплитаме с листото и запичаме само от едната страна върху нагорещен тефлонов тиган, като го затискаме плътно с тежка плоска чиния.
Нека хване коричка отдолу.
После изваждаме рибата и докато чакаме чаят да разцъфти, я мариноваме във вино, сол и кълнове от лотос.
Поднасяме със зелени чаени бисквитки с водорасли.
Внимание: Преди консумация обелете листото



От двете техники се получи поетична рецепта с две лица.
Венера и Марс. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...