петък, 26 юли 2013 г.

Ритуално готвене за Йордановден

 Може да се каже, че ми гостуват Йордановците.

Публикувано на: Пет Яну 06, 2012 15:09


 Днес ви предлагам нещо тематично с датата 6 януари

ПЪРЖЕНО ПОПЧЕ в ЗЕЛЕНЧУКОВ СОС


По традиция още от древността източните народи са ненадминати майстори на детайла при сервиране.

Поднасянето на цяла пържена риба, хваната в драконова поза “в движение при скок от водата”, си е истинска кулинарна скулптура.
За целта готвачите там, освен търпение и мерак, имат щедър избор от драконови риби.

У нас най-добър материал за извайването на такива форми е черноморското попче :)

Техниката е лесна.
Рибка, средна по размер, се изчиства, минава през бърз душ с лимон и сол, овалва се в суха панировка (сложих 50:50 бяло брашно:царевично брашно и щипка девесил).



Наглася се в желаната поза.
Запържва се в малък дълбок съд с повече мазнина (използвах царевично олио), така че да покрие по-голяма част от рибата.
Частите, които остават извън олиото, може да поливате в нагорещената мазнина с помощта на лъжичка.
*само не знам, колко търпение се изисква за изпържването на кило попчета - което си е около 15 рибки :roll:

За соса:
Запържих праз в зехтин.
Сложих сос от мариновани чушки, половин настърган домат, малко лимон, грах, морков, царевица и чушка, сол, пресен копър. Добавих пликче китайски сушени зеленчуци, останали ми от онези “инстантни” оризови спагетки , без варене, пресовани на блокчета.

Центрираме скулптурата с попчето в езерце от соса.



Ако пържеха така рибата на Балканите, със сигурност местният готвач щеше да украси рибката със задължителното резенче лимон между зъбките :lol: :wink:



РИТУАЛ за здраве:
Консумиращият отпива студена глътка бира и се гмурва във вкусове и аромати,
за да извади кръстчето,
докато си облизва пръстите!


*предполагам няма рибар, който да не знае, защо попчето се казва попче!? :wink: :D

Честит Йордановден! Много здраве за всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...