петък, 26 юли 2013 г.

Чокор-готвене

Публикувано на: Чет Яну 05, 2012 9:43



Техниката звучи малко “чака-рака”, но заимствах този чуден термин от наш Станилча и вкъщи целогодишно много си го ползваме за те-такива благодатни щукарски местенца, пълни с чокори :D :



Във френската коледна кулинария такова готвене е известно като:

Bûche de Noël - сладкиш с коледен чокор, символизиращ бъдника в камината, който гори на Бъдни вечер



Австралилийката Jennifer McLagan пък посвещава цяла книга на чокорите от животински произход:



… въобще благодатна почва за интерпретации :wink:

Шпикован със сушени кайсии и моркови телешки чокор с зеленчуци-чокори

Продукти:
Всякакви наподобяващи чокори продукти: праз, гъбени пънчета, моркови, зелен фасул, броколи и карфиол –при последните две отстранени короните и оставени само “клоните”, дръжки от копър
Сушени кайсии, физалис, доматчета, червено вино, черен пипер, соев сос, зехтин



Мариновах месото в лимон, соев сос, вино, сол и черен пипер.
Една част от месото шпиковах с кайсиите и морковите, а другата с копърови дръжки.
Телешкото ме изненада в този си формат, понеже в месарницата нямаше обикновен джолан, разбирачите ще разберат, ще разберат…

Наръсих с една мандарина, още соев сос, натрих със сол и залях първо с червено вино, после със зехтин.
Пекох в глинен съд с капак на 180 градуса два часа.

Гарнитура от чокорести канелони със сирена

Паралелно заложих на тиган с капак канелони със сирена + изрезките от броколито, карфиола и гъбите + едно яйце във вода. Идеята на готвенето на котлона, а не във фурна, беше да мога да отделя канелоните лесно една от друга (ако въобще канелоните са от женски род).

Нещата наподобиха очароващо чукундурско щукарско място.



Чокорщината беше пълна! :D


________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...