петък, 26 юли 2013 г.

ВАЛЕНТИНСКО-ЗАРЕЗАНСКА ЗАКУСКА

(за подправките с любов)  

Публикувано на: Пет Фев 04, 2011 12:09



В кулинарен аспект,

…ако във вашия дом на заветния 14 февруари решите…

а)…ДА БЪДЕ любов, на сутринта ТЯ би могла да ви събуди с табличка с кафе и закуска ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ …

ако пък решите…

б)… ДА БЪДЕ разпивка с Трифон и компания, сутринта закуската сама ще ви крещи в ухото с пресипнало гърло: ЩКЕЕЕЕЕМБЕЕЕЕ ЧОРБАААА…

в крайна сметка…

с) Подобни (а, б) постулати могат да заситят тематичен февруарски брой на Космополитън, но тук - у Манията, Космосът е в онази стабилна като ПЪН хармония, която не подлежи на евтини комерсиални манипулации, тоест тук акцентираме на равновесието между човека и природата, човека и човека, човека и рибите, за сметка на драми като равновесието между половете или некви най-различни счетоводни и махмурлийски баланси за изтеклата 2010…

Ако все пак пробваме да говорим за балансиране, то настоящата рецепта би могла да се опише като цирково изпълнение на недодялано завъртян обръч около шкембето на някой клоун, който иска да отслабне… тоест:
имаме шкембе – телешко, полуготово, замразено
имаме обръч - филийка от франзела, изтърбушена в средата
имаме шарени подправки:



*за половин кг шкембе- половин лъжичка червен пипер, 2 сушени домата, половин лъжичка къри, щипка черен пипер, 4 скилидки чесън, копър, магданоз, сол

имаме яйце
имаме кашкавал

Настоящата хибридизацията между валентинките и зарезана е именно в омешването на пържените филийки и шкембе чорбата за закуска.
Състои се в потапянето на избушените филийки в яйце и запълването им в средата с плънката от шкембе, което е предварително споено и оцветено с кашкавала и подправките.




Печем върху зехтин на силна фурна.
На 200 градуса за двайсетина минути:

*графика на отделените ароматни пари на подправките, миг преди капакът на фурната да бъде отворен, за да бъдат сервирани хапките :wink:

Като изключим опита за палячовско представяне на настоящата рецепта, наистина става дума за много приятно мезе за бира. :)


 Публикувано на: Пет Фев 04, 2011 12:09

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...