петък, 26 юли 2013 г.

Пъдпъдъци в родопско сено и солена билкова кора

Публикувано на: Нед Яну 01, 2012 21:28



ЧНГ! Сурва, весела година! :)

С благодарности към Йоана спретнах първата за годината рецепта - виж точната рецепта тук:
http://www.kulinarno-joana.com/2011/12/ ... osnovnoto/

Да не повярвате, но спазих всичко максимално точно по грамажи и часове. Телешкото замених с пъдпъдъци, които внимателно изчистихме, препърлихме и запържих леко в масло с малко сол и черен пипер.
За девет пъдпъдъка, завиших количествата на продуктите два пъти и половина, тъй като исках всеки да е в отделна “питка”.




Единствено не намазах повърхността накрая с яйце. Знаех, че освен естетическа функция, яйцето има и запечатваща такава, но за съжаление яйцата изхабих за друга рецепта, така че трябваше да оставя кората без яйчена глазура.

Импровизирах със соса:

Манатарки, масло, пенливо билково вино

В останалото от запържените пъдпъдъци масло, задуших сушени манатарки, които освежих с мъничко шампанизирано вино с 22 билки. Дивотията стана пълнa: пъдпъдъци, сено, манатарки, билкова кора и билково пенливо вино (няма нищо общо с пелина) в соса.



Понеже “хлебчето” от сол и подправки не се яде и се изхвърля, след като овкуси месото, и за да не се почувства окото на средностатистическия чревоугодник подведено, направих

Содени пърлени питки с шафран

Станаха много жълти – първо заради шафрана, второ заради жълтъците, а и както знаете содените хлебчета винаги си имат свой специфичен жълт оттенък.


*от ляво са питките с пъдпъдъците - от дясно шафрановите питчици

Продукти: два жълтъка, ¾ пакет брашно, половин лъжичка сода, щипка сол, 1/5 шафран – на върха на лъжичка, разтворен във водичка, кафена чашка зехтин, кисело мляко – 1/3 кофичка.
Оформят се тънки кръгли питчици – дебелина към три сантиметра.
Интересното на питките е препърлянето: На тефлонов силно нагорещен тиган запичате питките от двете страни, така че да се прежарят. После подреждате в тава и печете на 180 градуса – 40 минутки.

Дано през Новата 2012 повече от вас - тези, които четете тук,
да споделяте рецепти в подфорум: Как да я сготвим
:!:



--------

За десерт, като бонус, по-точно бонбонус, ми хрумна следната идея:

Фондю-бонбони за подледен риболов


* единственото миризливо нещо тук е съдържанието в хартийките, всико друго е ново и зелено

- Защо бонбони? – попитал пощадения по Коледа Прасчо
- Защото е Нова година? – отговорил Мечо Пух – и се злоупотребява с лакомствата.
- А какво ще рече “бонбони за подледен риболов”? – попитал късметлията Прасчо
Всеизвестният чревоугодник Мечо Пух отвърнал:
- Първо: Че трябва да подхождат на червено винце
Второ: Че няма да е лошо на фона на студа те да са топли-топли, тоест с коефициент Q+
Трето:Че ще е хубаво в подправките да има нещо пикантно (загряващо Q+ по физиологичен параграф)

И така...

Продукти:
- букет от най-различни сирена
- сушена червена чушка и половина, накисната от седмица в зехтин и риган,
- 4-5 парченца сушени домати,
- букет от различни черни, червени, зелени, бели пипери, смлени.
- една маринована люта чушка
- малко зехтин

Настъргваме всичко в обща смес. Омесваме хубаво.
Оформяме топчета малко по-малки от протеиновите.
Овалваме ги в галета.



Завиваме всяко топче в хартия за печене.



Де факто в общи линии имаме съставките на ФОНДЮ (може и да пропуснете сушените зеленчуци), пакетирано в подходяща за загряване тъкан - хартията.

На леда трябва да помислите предварително единствено за скаричка с дървени въглища.
Когато хубавичко премръзнете, вадите винцето, меткаме бонбонките на скаричката и се сгрявате.

Някои предимства:
Ако на леда е пълно с хора, не печете изкусителни с миризмата си топли мръвки и не дразните околните.
Обвивката и формата позволява да почерпите случайния “брат по мормишка” до вас :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...