петък, 26 юли 2013 г.

Мушмулицата

Публикувано на: Вто Ное 01, 2011 15:03


Мушмулицата е странджанска туршия от зелени мушмули :mrgreen:

Нямах грижи с намирането на зелени мушмули, както беше в рецептата.
Проблемът бе, че на пазарчето попаднах и на ОЩЕ аналогично стипчиви тъкани:
- неузрели райски ябълки :mrgreen:
- зелени дюли :mrgreen:
В камерата имах и малко замразени дренки :mrgreen:
Набавих за асортимент стрък прясна арония :mrgreen: , стрък пресен глог :mrgreen: , дръжка от грозде :mrgreen: , кора от нар :mrgreen:

Така де, ако ще е Мушмулица, да е Царска мушмулица,
или в краен случай – поне Райска стипцавица
:!:



Най-стипчивото нещо в личната ми класация е суровата маслина. :mrgreen: При кулинарни крайни резултати като маслините Мамут и божествените Каламата почти не се притесних, че ще “готвя” с подобни тръпчиви плодове. НО предвид моя АСОРТИ-максимализъм този път има голям риск яко да се издъна :oops: - поне може да бъдете сигурни, че ще си призная :)

РАЙСКА СТИПЦАВИЦА

За същината на туршийката:
- за да е мушмулица – почти половин кг. мушмули,
- за да е райска - три зелени райски ябълки,
- за да е дю-шеш - една не съвсем узряла дю-ля,
- за да е царска – гроздче арония, пет лаврови листенца дафинов лист
- за да е господарска – шепа дренки, торбичка синапено семе, колкото пакетче чай
- за да е хептен стипцавица – и две дръжки от грозде, кора от нар, глог.

За саламурата:
- завряла за три минутки вода около два литра и малко – количество около два пъти и половина повече от плодовете,
- седем-осем лъжици сол,
- кафена чашка боза,
- кафена чашка извлек от прецедено кисело мляко.

На зимнинката преди пет дни и беше “Първо прИтакане” .

София, кухнята ми, 138 часа по-рано (+1 час аванта от новото време):
Измих мушмулите, райските ябълки продупчих на няколко места с вилица, а дюлите изчистих от сърцевината и нарязах по дължина. Подредих всичко в тумбесто керамично гърне - почти до половината. Залях плодовете с топлата саламура и напълних съда почти догоре. Когато всичко изстина, прецедих соления разтвор и добавих в него кафена чашка боза + кафена чашка вода от изцедена кофичка кисело мляко. Върнах саламурата в гърнето при плодовете. Сложих гроздовите дръжки, кората от нар, шипките, глога, аронията, синапа, дафиновия. Затиснах с чинийка, захлупих капака и оставих на терасата.

Сега всяка вечер се правя на водолей в кухнята, мъкнейки под мишница тумбестото гърне с форма на гигантска плувка (тип буре), но нещата са сериозни - претакането не е шега работа, а направо ¼ рибовъдство :lol: :wink:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...